Diabetes

Heeft uw diabetes?

Veel mensen hebben diabetes, sommige mensen weten het van hun zelf nog niet, omdat de diagnose nog niet is gesteld. Diabetes ontstaat vaak ongemerkt.

We kunnen er zelf veel aan doen om diabetes te voorkomen. Maar bij sommigen mensen lukt het niet altijd, maar als u diabetes heeft dan kunt u op verschillende manieren zorgen dat de risico’s beperkt blijven.

Als u diabetes heeft dan spelen u voeten een belangrijke rol bij de behandeling van diabetes. De diagnose diabetes wordt steeds meer geconstateerd. Het komt steeds dichterbij. Inmiddels hebben nu 1 op de 20 Nederlanders diabetes dat betekend zo ongeveer 750.000 mensen. De helft weet het niet eens.

Niet alleen bij oudere mensen komt diabetes voor, steeds meer jongere mensen hebben het ook. Iedereen kan het krijgen jong, oud, dik en dun.

Uw voeten

Uw voeten goed verzorgen is altijd heel belangrijk, maar helemaal als u diabetes heeft. U kunt namelijk te maken krijgen met vervelende complicaties door de gevolgen van diabetes.

Nr 1 van de meest voorkomende complicatie is de risicovoet.

Complicaties

Hoe langer diabetes hoe groter de kans op complicaties! Hiervan zijn problemen aan de voeten nr1.

Oorzaken en risico’s van diabetes (suikerziekte)

Door een te hoog bloedsuikergehalte kan er schade ontstaan aan het zenuwstelsel, waardoor voetafwijkingen kunnen ontstaan. Gevoelloosheid van handen en voeten of het tegenovergestelde zoals hevige pijnen zonder dat daar aanleiding voor is.

In combinatie met slechte bloedvaten en slechte wondgenezing, kan een wondje die u niet voelt uitgroeien tot een ontsteking die zich verder uitbreid. Dit leidt soms tot amputatie van voeten en benen.

Dus blijf alert wat betreft uw voeten en benen. Dagelijks controleren of laten controleren.

Controle

Een goed bloedglucosewaarde is een heel belangrijk iets om problemen te voorkomen.

Dagelijks controle door u zelf! Regelmatig door een medisch pedicure of pedicure met aantekening diabetisch voet, podotherapeut, of in de voetenpoli. Laat minimaal 1 keer per jaar screenen, aarzel niet het spaart uw voeten.

De belangrijkste regels voor diabetes:

Bekijk uw voeten dagelijks, eventueel met een spiegel.

Loop niet op blote voeten.

Koop nieuwe schoenen liefst in de namiddag. In verband met eventuele opgelopen voeten.

Onderzoek regelmatig de binnenkant van uw schoenen op oneffenheden (steentjes, etc.). Knip uw nagels recht af en niet te kort! Verwijder eelt, likdoorns nooit zelf en gebruik geen likdoornpleisters. Draag sokken van goede kwaliteit zonder dikke naden, plooien of strak elastiek.

Was uw voeten regelmatig, neem geen voetenbaden.

Droog voeten goed en deppend af wrijf ze in met geschikte olie of voetencrème met ureum.

Gebruik geen kruik in bed (blaren)neem liever thermo sokken.

Gebruik geen gaas en verband ter bescherming van uw voeten, dit zorgt voor te veel druk op bepaalde plekken in de schoen. Voet gymnastiek bevordert een gezonde bloeddoorstroming. Loop met kleine pasjes, dat geeft minder belasting op de voorvoet en de hiel. Loop niet te lang achter elkaar ter voorkoming van huidbeschadiging.

Wat kan de pedicure voor u betekenen?

Ook wanneer er geen voetklachten zijn is het toch raadzaam om toch naar de pedicure te gaan. Het voorkomen van voetproblemen is namelijk 1 van de belangrijkste taken van de pedicure. Naast de voetbehandeling heeft uw pedicure ook een signalerende functie. Zo nodig kan zij adviseren om contact met de huisarts, specialist of podotherapeut op te nemen.

Laat uw voeten vakkundig verzorgen door uw medische pedicure.

Aanvullende gegevens